fbpx

Somn: Practici importante pentru a câștigă Ultra Putere!

somn
Nenumărate descoperiri au reieșit din studiile recent făcute. Acestea au arătat cât de dependenți devenim de rutina societății noastre lipsite de somn. De exemplu, un studiu din 2013 arată că 40% dintre americani dorm mai puțin de 7 ore pe noapte în medie.

Factorii de risc comportamentali

Profesioniştii şi practicanţii din sănătate subliniază de ani de zile importanţa unui somn bun.

Lipsa unui somn bun se manifestă în diferite niveluri de stări de sănătate sau schimbări de comportament. Cele mai comune pe care le întâlnim cu toţii sunt: oboseala şi sentimentul de epuizare în timpul zilei, lipsa memoriei şi capacităţii de concentrare, stări generale proaste şi lipsa atenţiei. Un studiu din 2009 al sistemului de supraveghere al factorilor de comportament (BRFSS-) arată că 23,2% dintre adulţii din SUA ( 49,2 milioane) au probleme de concentrare din cauza somnului insuficient. Iar 18,2% ( 38,8 milioane ) au probleme în a-şi aminti lucruri.

Probleme de sănătate

Şi mai îngrijorătoare sunt problemele noastre de sănătate legate de lipsa somnului în general. Asta include slăbirea sistemului nostru imunitar ( asta ne face vulnerabili la a contacta răceala sau gripa ); Obezitatea şi problemele legate de greutate sunt cauzate de lipsa hormonului Leptina ( care semnalizează creierului că eşti plin ). Si nivelul ridicat al hormonilor de tip Gherlin ( stimulator de apetit ). Lipsa somnului semnalizează corpului tău ca după masă să elibereze mai multă insulină, mărind depozitele de grăsime şi riscul de Diabet tipul 2;

De ce nu dormi destul de mult?

Stresul, dietele greșite, frenezia din gestionarea sarcinilor și munca în exces sunt factori comuni. Dar mai sunt și alți factori la fel de importanți ce au legătură cu modul în care dormim sau cum ne băgăm la somn.
Aici sunt câteva practici importante pe care le-am adunat de la diferite surse care pot fi ajutoare sau aliați în rutina ta de somn.

Să-i dăm drumul:

Mâncare, ierburi și suplimente

Mâncarea bogată în triptofan. Aceste mâncăruri care conțin triptofan sunt benefice procesării alimentelor mai ușor în corp. Triptofanul este un aminoacid care se metabolizează în serotonină și melatonină. Două neuro-chimicale care reglează ciclurile de somn și starea de trezie. Printre multe altele se numără: alune, covrigei, tonul, mierea, Kale ( varză furajeră ), creveți, homari (uuuuu) și năut.

Ierburi: Unele ierburi au fost folosite de secole ca sedative sau somnifere datorită proprietăților lor. Aceste ierburi sunt infuzate ca ceaiul, se beau înainte de somn și ajută la relaxarea sistemului nervos și la un somn mai bun : Mușețelul, rădăcina de valeriană, reinită și floarea pasiunii.
Suplimente: Multe suplimente pot fi cumpărate online sau din magazin pentru că nu au nici un efect advers eligibil sau deloc. Unele dintre aceste suplimente au fie extracte din plantele de mai sus, fie conțin aminoacizi cum este triptofanul. Unele se iau atât pentru îmbunătățirea tonusului dar și ca ajutor pentru un somn mai bun, ca popularele “New Moon” de la Onnit.

Echipamentul de pat

Un studiu de 4 ani a lămurit problema asta odată pentru totdeauna. Saltelele sunt, evident, cel mai important element când iei în calcul echipamentul de pat.
Sunt foarte multe mituri legate de saltea, dacă trebuie să fie moale sau tare, ca să-ți susțină spatele. În realitate salteaua trebuie să fie formată în mod natural după forma spatelui tău – ceva ce saltele cu spumă cu memorie fac de ceva timp deja.

Ambianța

Starea generală a spațiului unde dormi poate, de asemenea, să determine dacă te ia somnul ușor sau stai cu ochii pe tavan întorcându-te de pe o parte pe alta. Unii oameni consideră că pregătirea pentru somn are o importanță foarte mare. Si, de cele mai multe ori, aceasta se transformă într-un ritual pentru crearea stării perfecte pentru somn.
Sunetele binaurale și sunetul alb. Mulți oameni, ca și mine de altfel, folosesc sunete binaurale pentru a încetini circuitele din creier cum ar fi Alpha și Theta, care sunt folosite de creier pentru a te calma și, eventual, a induce starea de somn. Unele dintre sunetele binaurale conțin și sunet alb, sunet pe care unii oamenii îl găsesc a fi relaxant și inducător de somn.

Lumina: Lumina este și ea un factor important când vine vorba de somn. De exemplu folosirea unor echipamente electronice poate deregla ritmul nostru de zi și noapte pentru că emit “lumina albastra” care păcălește corpul să creadă că este ziuă. Astfel evitarea folosirii acestor echipamente duce la o calitate sporită a somnului.

Gând de final : somnul bun face viaţa mai frumoasă. El este parte esenţială din ciclul vieţii, şi aşa cum spunea şi Hipocrate : 8h muncă, 8 h relaxare şi 8 h somn. Tabietul acesta e greu de atins, dar aduce beneficii în longevitate, sănătate, concentrare şi fericire continuuă. O lumină scăzută în cameră înainte de somn aduce melatonina şi încet adormi şi din picioare. Nepunerea în cameră a echipamentelor electronice aduce somn mai odihnitor. Dormi pe bumbac 100%. Evitare telefon înainte de culcat şi după trezire, în caz de folosinţă agita mintea. Eu dorm 6 sau 7.30 h pe noapte, urmând ciclurile de somn de 90 de min. Dar despre asta într-un articol viitor

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință
Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Comentarii
  

Toate informațiile sunt GRATUITE.
ABONEAZĂ-TE și vei primi săptămănal tot ce ai nevoie pentru o minte clară, vigilentă și iscusită în orice condiție a vieții tale.
Învață să rămâi calm, printre toți cei agitați !

Invită un prieten la AlexandruPlesea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
Back To Top
×Close search
Search