fbpx

Educatia Adultilor: Citit vs. Experienta

Confucius : „În Vechime, Oamenii învățau să se autodesăvârșească. Azi învață să-i impresioneze pe ceilalți.”

Seara la culcare, adultul, om capabil și trecut prin toate alea ale vieții, adoarme uneori cu ochii în carte. Iar cartea rămâne și suspină după ochii lui.

Cititul sau educația scrisă, provenită din părerile justificate, dovedite, interpretate sau nu de alții, este una din formele lente, dar sigure de evoluție.

Fenomenul absorbției unui eveniment de viață, simultan prin funcțiile psihice și emoționale, se numește experiență. Aceasta este rar conștientizată. Ea există în orice moment, însă noi trăind doar prin una din aceste funcții, nu experimentăm experiența.

Educatia adultilor este un proces direct proporțional cu bucuria, entuziasmul și înțelegerea.

Înțelegerea este capacitatea de a pune lucrurile acolo unde ele, de fapt, aparțin.

În orice altă formă de educație prin cursuri, seminarii, universități sau oameni care predau ce nu este însoțită de interesul accentuat al participantului împreună cu bucuria, entuziasmul și înțelegerea sa, experiența nu se înregistrează sau nu se imprimă în viata adultilor. Din acest motiv copii înregistrează, pentru că râd, simt și trăiesc în prezent, iar adulții uită, pentru că doar gândesc, nu simt și sunt departe de prezent.

Ca să înveți trebuie să știi să predai, iar ca să predai trebuie să știi să înveți.

Procesul educației adultului se rezumă la scop. S-ar întreba omul, stând cu coatele pe genunchi : De ce să mai învăț? Scopul este trezirea interesului și continuitatea sa. Iar acest tip de efort aduce fericirea.

Cititul din zilele noastre nu mai e ce era. Azi ideile sunt de o anvergură mai simplă, clară și pasajele din ele nu mai ating profunzimea unui subiect, ci doar particularitățile deoarece omul nu se poate concentra pe termen lung. Astfel, cititul a ajuns o preocupare strict informativă, fără sens de intersecție cu viața omului.

Unii mai zmei, ar spune că acea carte le-a schimbat viața. Adevărul este că teoretic a făcut-o, însă practic mecanicitatea omului îl ține unde era și înainte, nedându-i voie psihicului să pună în aplicare mega-teoria învățată.

Prin urmare, direcția pe care o am pentru dragii de voi este să ieșiți din clubul cititorilor și să deveniți șoimi de discuție, întrebări, priviri, simțiri, ascultări, nejudecare, încurajare, optimizare,  în toate cazurile unde întâlniți bipezi noi în fața voastră.

Antrenament Mental = Viață Fericită = Putere și Voință

Împarte aceste rânduri și vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede și liniștită, te salută!

Comentarii
  

Toate informațiile sunt GRATUITE.
ABONEAZĂ-TE și vei primi săptămănal tot ce ai nevoie pentru o minte clară, vigilentă și iscusită în orice condiție a vieții tale.
Învață să rămâi calm, printre toți cei agitați !

Invită un prieten la AlexandruPlesea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
Back To Top
×Close search
Search