fbpx

Dușurile reci: 6 motive să le folosești!

dusurile reci
Pentru majoritatea oamenilor, doar gândul îi face să tremure. Singura experientă cu dusurile reci ale omului de rând este atunci când cineva a folosit apă caldă în altă parte a casei si când cade curentul. Experienta relaxantă pe care o aveau se inversează si urmează doar disconfortul, iritarea si o mare de injurături spuse printre dinti.

Pentru unii dintre noi dusurile reci nu sunt chiar atât de rele – de fapt, am ajuns să ne bucurăm si chiar să le asteptăm cu nerăbdare.

Adevărul este că au ceva primar si natural. Milioane de oameni din tările în curs de dezvoltare din lumea întreagă încă fac baie în apă rece în fiecare zi, iar predecesorii nostri au făcut asta timp de milioane de ani.

Oamenii de stintă au cunoscut beneficiile expunerii la rece de zeci de ani. Atletii de exemplu au folosit această metodă pentru a se recupera.
Într-un studiu s-a descoperit că expunerea imediată la frig urmată de un program intens de exercitii fizice facilitează recuperarea cu eficientă; până si la grupul care a fost expus peste 3 ore a functionat. Nu trebuie însă să fii un atlet de top ca să culegi roadele. Un dus rece de 4 minute în fiecare zi iti poate oferi beneficii profunde de ordin psihologic si fiziologic.

Sunt 6 motive pentru care ar trebui să te urci în trenul dusurilor reci:

Să-i dăm drumul :

1. Reducerea inflamatiilor

Omul de stiinta sportivă Australian Dr. Ned Brophy – Williams spune cum terapia cu dusuri reci functionează prin redirectionarea sângelui “de la zonele periferice spre vasele de sange profunde, limitând inflamatia și îmbunătătind circulatia sângelui.”

2. Stare de alerta

Dusurile reci te obligă sa respiri adânc, iar efectul este că ridici nivelul oxigenului, iar creierul tău se trezeste. Simultan corpul tău împinge sângele spre organe, rezultând într-o circulatie mai bună care echivalează cu efectul obtinut atunci când faci exercitii moderate. Dacă ai sărit vreodata într-un lac înghetat, stii că nu iesi adormit dintr-o astfel de experientă.

3. Arderea grasimilor

Dusurile reci cresc rata metobolismului, care în timp are un efect benefic în capacitătile de ardere a grăsimilor. Se pare că stimulează producerea grăsimilor maronii sănătoase, diferite de grăsimile albe. Sunt asociate cu o talie mai subtire, moderează zahărul din sânge – în rândul obezilor sunt greu detectabile.

4. Imunitate mai bună

Există multe dovezi că expunerea repetată la rece ridică imunitatea. A fost legat de numărul ridicat de celule albe si de actvitatea limfocitelor cytotoxic T.
Un alt studiu care a vizat înotătorii care au fost expusi la rece în mod repetat, iar corpurile lor s-au adaptat la stresul oxidant. Rezultatul numit de oamenii de stiintă “Intărire” este răspunsul în urma expunerii la presiunile naturale care face ca sistemul nervos să aibă o mai mare tolerantă la stres si la boli.

5. Stare de spirit îmbunătătită

Există dovezi de primă mână care sustin teoria că dusurile reci îmbunătătesc starea de spirit. De asemenea, există probe care sugerează că un dus rece – din cauza densitătii ridicate ale receptorilor de rece de pe pielea ta – trimite un val de impulsuri electrice către creier, dând astfel un efect anti-depresiv.

6. O vointă mai puternică

Acesta este punctul cu cel mai mare impact dintre cele mentionate aici. Ai auzit poate că vointa este ca un muschi, cu cât exersezi mai mult, va deveni mai puternică, si ai o cantitate mică pe care o poti folosi în fiecare zi până se epuizează. Este adevărat, si ca să-ti întăresti vointa, un dus rece dimineata poate avea acelasi efect ca 100 de flotări. Este greu la început dar vei ajunge să astepti cu entuziasm această rutină, iar când vei privi în urmă peste 6 luni sau 1 an, vei realiza că ai devenit un om nou.

Cu putină motivatie si cunoasterea beneficiilor, poti incepe chiar azi sa încorporezi dusurile reci în rutina ta zilnică. Tine minte că expunerea la rece pentru mai mult de 10 minute poate duce la hipotermie, deci pentru rezultate excelente, 2-4 minute sunt suficiente. Dacă nici atât, macar ultimul jet de apă, aplică-l pe tot corpul.

Antrenament Mental = Viată Fericită = Putere si Vointă
Imparte aceste rânduri si vei ajuta să transformi pe cei dragi.
Comunitatea celor cu mintea limpede si linistită, te salută!

Ai păreri? Comentează mai jos cu spor

Comentarii
  

Toate informațiile sunt GRATUITE.
ABONEAZĂ-TE și vei primi săptămănal tot ce ai nevoie pentru o minte clară, vigilentă și iscusită în orice condiție a vieții tale.
Învață să rămâi calm, printre toți cei agitați !

Invită un prieten la AlexandruPlesea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
Back To Top
×Close search
Search